April 2019 - Side 18



”MODER JØRGENSGÅRD”
- EN KAMP MEJSLET I TRÆ
Af Tharben Hansen
At bygge en skulptur af træ kræver kreativitet og
håndelag.
At komme fra idé til skulptur, hvis det involverer
kunstnere fra Mellemøsten, kræver både politisk
håndelag og dansk imødekommenhed, når alt andet
kikser.
Sådan er historien om skulpturen ”Øh”, der senere
fik navnet ”Moder Jord”, der nu har stået et halvt
år i et af de grønne områder i Jørgensgård i Sønderborg.
En beboer gjorde afdelingsbestyrelsen og beboerklubben opmærksom, da kommunen indbød til sin
træskulpturfestival, som holdes hvert år på havnen i
juni. Sammen fik man sendt en ansøgning, og jublen
var stor, da dommerkomiteen syntes, at det var rigtigt at belønne de ombygningstrætte beboere med
en træskulptur. Sådan gik det til at ”Moder Jord”
kom til Jørgensgård.
Ideen var at invitere trækunstnere fra bl.a. Mellemøsten til at tage motorsaven med til Sønderborg,
men så startede problemerne.
Den førstvalgte fik ikke lov at rejse ud af sit hjemland. Den næste fik ikke lov at rejse ind i Danmark.
Nu var gode råd dyre, hvis ikke sjællandske Finn
Rúne var sprunget til.
Finn Rúne, der tidligere havde været i Sønderborg
til Woodsculpture-festival, satte sig i bilen med sit
værktøj, motorsaven, og væk var de politiske problemer.
Finn fortalte ved sit besøg i Jørgensgård, at ”Øh”
blev til ”Moder Jord”, fordi hun skal symbolisere,
at vi skal blive bedre til at passe på vores jord. Til
afsløringen i forbindelse med det årlige loppemarked i afdelingen, fik hun endnu en gang nyt navn.
Hun hedder nu ”Moder Jørgensgård” og skal minde
beboerne om at passe godt på vores dejlige nyrenoverede boligområde.
18
Skulptur fejrer renovering
I ansøgningen lød det blandt andet:
”For fem år siden var boligområdet Jørgensgård
et trist, nedslidt, ikke særligt hyggeligt sted at bo.
Boligblokkene og rækkehusene, opført i 1970’erne,
trængte hårdt til renovering. Det var ikke et område
man kom i, hvis man ikke boede her eller skulle
besøge folk, der boede her.
Men så kom forvandlingen. Området blev nedrenoveret. Det var tre meget lange år, hvor området blev
omdannet til én stor byggeplads. En byggeplads,
hvor man som beboer skulle bevæge sig rundt i støv
og til tider mudder til knæene via midlertidige veje
og stisystemer, der ændrede sig i takt med at projektet skred frem. Boligblokke blev lavet om til nye rækkehuse, de gamle rækkehuse fik en make-over med
nye tag, døre og vinduer. Tidligere ungdomsboliger
blev bygget om til familieboliger, og hele området
er i dag et flot moderne byggeri, der er tilpasset
nutidige krav til såvel arkitektur, design, bæredygtighed, udformning og energimæssige hensyn såvel
ude som inde. Med to større indkørsler og en masse
stisystemer, der forbinder området til én enhed igen.
Vi oplever for første gang i mange år ventelister til at
flytte herud.
Området består af ca. 150 boliger, og her er et bredt
spektrum af beboere. De grønne områder er så småt
ved at tage facon og en af træskulpturerne ville
pynte gevaldigt.
Jytte Sørensen, afdelingsformand, og Nina Teckemeier, formand for beboerklubben.”

Paperturn



Powered by


Fuld skærm Klik for at læse
Supporteret af Paperturn e-magasin system
Søg
Oversigt
Download som PDF
Udskriv
Indkøbskurv
Fuld skærm
Afslut fuld skærm